بر در بهشت نوشته است: پاداش صدقه ده برابر و پاداش قرض هجده برابر است.وام دادن به افراد محتاج از آثار سخاوت است.

5 داستان آموزنده درباره قرض، وام و بدهکاری

5 داستان آموزنده درباره قرض، وام و بدهکاری

 

1 – ابو دحداح

2 – قرض مقروض را پرداخت

3 – ثمره مهلت دادن به بدهکار

4 – بدهکار نادان

5 – بدهکار و نماز میت

 

1 – ابو دحداح

چون آیه (من ذالذی یقرض الله قرضا فیضاعفه له: کیست که خدا را وام دهد تا خدا بر او اضافه و زیاد کند  نازل شد، ابود حداح  گفت: یا رسول الله فدایت شوم، خداوند از ما قرض خواسته است و حال آنکه او غنی است؟

فرمود: آری می‌خواهد بدان سبب شما را داخل بهشت گرداند. عرض کرد: اگر من به خدای خود قرض دهم تو ضامن بهشت می‌شوی؟ فرمود: آری، هر که خدا را قرض دهد، در بهشت خدای او را عوض دهد. گفت، زن من ام دحداح با من در بهشت باشد؟ فرمود: آری، عرض کرد: دخترم هم با من در بهشت باشد؟ فرمود: آری، عرض کرد: دست بمن بده به همین فرمایش که فرمودی!

پیامبر صلی الله علیه و آله دست به او دادند. عرض کرد: مرا دو بوستان است هر دو را بخدا قرض دادم، و مرا جز این دو باغ نیست!

پیامبر صلی الله علیه و آله فرمودند: یکی را برای خود نگاهدار و یکی را قرض بد. گفت: گواه می‌گیرم تو را که رسول خدائی که بهترین این دو بوستان را بخدا قرض دادم؛ و در آن بوستان شش صد درخت خرما بود.

پیامبر صلی الله علیه و آله فرمود: خدا تو را بر آن، بهشت عوض داد. بعد از این ماجرا ابو دحداح نزد زوجه‌اش رفت و واقعه را گفت، آن زن هم گفت: خدا مبارک کند بر آنچه خریدی.

 

2 – قرض مقروض را پرداخت

امام زین العابدین علیه السلام روزی به عیادت محمد بن اسامة که مریض بود، رفتند و محمد را گریان دیدند. به او فرمودند: حالت چطور است؟ عرض کرد: قرض دارم (و ناراحت بدهی خود هستم)! امام فرمود: چه مقدار مقروض هستی! گفت: پانزده هزار دینار؛ فرمود: همه آن قرض را می‌پردازم (و قرض او را پرداخت)

 

3 – ثمره مهلت دادن به بدهکار

حضرت صادق علیه السلام فرمود: هر که خواهد که خداوند او را در روزی که هیچ پناهی جز پناه او وجود ندارد پناه دهد، ناداری را مهلت دهد یا از حق خود بگذرد. رسول خدا صلی الله علیه و آله در روز بسیار گرمی – در حالی که کف دست خود سایبان قرار داده بود فرمود: کیست که خواهد از شدت گرمای جهنم در سایه قرار گیرد؟ و این جمله را سه بار تکرار فرمود.

مردم هر بار گفتند: ما یا رسول الله صلی الله علیه و آله. فرمود: کسی که وامدار خود را مهلت دهد یا از تنگدست بگذرد (از شدت گرمای جهنم در سایه قرار می‌گیرد).

 

4 – بدهکار نادان

پیامبر صلی الله علیه و آله شب معراج در یکی از مشاهداتش دیدند: مردی بار هیزمی بسته و می‌خواهد حمل کند چون نمی‌تواند از زمین بردارد، مقدار دیگری هیزم به آن اضافه می‌کند!

پیامبر صلی الله علیه و آله از جبرئیل پرسید: این کیست؟ عرض کرد: این شخص بدهکار است که اراده دارد قرضش را اداء کند ولی نمی‌تواند، پس وام دیگری می‌گیرد و بر مقدار وام‌های خود اضافه می‌کند.

 

5 – بدهکار و نماز میت

معاویة بن وهب گوید: به امام صادق علیه السلام عرض کردم: به ما رسیده است که شخصی از انصار مرد و بدهکار بود، پیامبر صلی الله علیه و آله بر او نماز میت نخواند و فرمود: اول بدهکاری و قرضش را بدهید بعد نماز میت بر او بخوانید!!

امام صادق علیه السلام فرمود: این خبر درست و حق است. این کار را پیامبر صلی الله علیه و آله برای این انجام داد تا حق آشکار شود و مردم ادای دین را سبک نشمارند (شاید آن شخص هم بی موالات در دادن قرض بوده است).

بعد فرمود: پیامبر صلی الله علیه و آله امیرالمؤ منین علیه السلام و امام حسن علیه السلام و امام حسین علیه السلام همگی از دنیا رحلت کردند قرض دار بودند. (و همه را اداء کردند چنانکه امام سجاد باغ امام حسین علیه السلام را به سیصد هزار درهم فروخت و دین او را اداء کرد و امام حسن علیه السلام ملک امیرالمؤ منین علیه السلام را به پانصد هزار درهم فروخت و قرض پدر را اداء کرد و امیرالمؤ منین علیه السلام سه سال در ایام حج نداء می‌کرد هر کس از پیامبر صلی الله علیه و آله طلب دارد بیاید تا اداء دین او کنم..

 



***

  •  

***

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *