قاعدگی شدید (منوراژی) چیست و چرا رخ می دهد؟
به قاعدگی شدید (خونریزی زیاد در هنگام عادت ماهانه) اصطلاحاً «منوراژی» (Menorrhagia) گفته میشود. بعضی از خانمها نسبت به سایرین دارای قاعدگیها شدیدی هستند. بااینحال، اگر خونریزی قاعدگی بیشتر از هفت روز طول بکشد و با تامپون و یا پوشک نیز نتوان آن را کنترل نمود و یا اینکه حاوی لختههای بزرگ خون باشد، آن را بهعنوان منوراژی محسوب میکنند. در بعضی موارد این وضعیت ممکن است همراه با دردی در قسمت تحتانی شکم باشد. همچنین ممکن است قاعدگیها نیز نامنظم باشند. خونریزی قاعدگی شدید ممکن است منجر به بروز کمخونی شود که این کمخونی سبب احساس سبکی در سر و خستگی خانمها میشود. از هر 20 خانم یک نفر دچار منوراژی است. این وضعیت در خانمهایی که به سن یائسگی نزدیک میشوند شایعتر است.
علل ایجاد منوراژی
خونریزی شدید یا طول کشیده قاعدگی میتواند علامت یک بیماری در رحم مثل فیبروئیدها، پولیپ رحم و یا سرطان رحم باشد. همچنین یکی از عوارض جانبی معروف استفاده از آی یودی، منوراژی است. یک خونریزی شدید ممکن است براثر سقط جنین نیز ایجاد شود. منوراژی همچنین ممکن است براثر یک بیماری هورمونی مثل کمکاری غده تیروئید نیز ایجاد شود. این وضعیت در خانمهایی که دچار اضافهوزن هستند بیشتر دیده میشود.
گاهی اوقات، علت ایجاد منوراژی مشخص نیست. اگر قاعدگیها شما همیشه شدید میباشند نیازی به نگران شدن وجود ندارد. بااینحال اگر این مشکل بر روی زندگی شما تأثیر میگذارد باید با پزشک خود در این مورد مشورت نمایید.
نحوه تشخیص منوراژی
پزشک ابتدا شما را معاینه کرده و ممکن است برای اندازهگیری سطح هورمونهای شما و برای کشف کمخونی تقاضای انجام آزمایش خون نماید. بررسیهای بیشتر، مثل انجام سونوگرافی برای مشاهده وجود فیبروئیدها و یا پولیپهای رحم ممکن است ضروری باشد. همچنین ممکن است یک هیستروسکوپی انجام شود و با استفاده از دوربین مخصوصی که از دهانه رحم عبور داده میشود، داخل رحم مشاهده. گردد یک نمونه از دیواره رحم (آندومتر) ممکن است برداشته شده و به آزمایشگاه پاتولوژی فرستاده شود تا بر روی آن بررسیهای لازم به عمل آید.
درمان منوراژی
درمان منوراژی بر اساس علت ایجاد آن، سن شما و شدت خونریزی تفاوت میکند. هرگونه بیماری زمینهای باید درمان شود. اگر هیچ علتی برای بروز منوراژی پیدا نشد میتوان با تجویز بعضی از داروها از شدت خونریزی کاست. اگر شما از آی یودی استفاده میکنید بهتر است که از روش دیگری برای جلوگیری از بارداری استفاده نمایید. اگر شما دچار اضافهوزن و چاقی هستید، با کم کردن وزنتان ممکن است به درمان منوراژی کمک نمایید.
اگر درمانهای اولیه کمکی نکرد و یا اگر منوراژی، شدید بود، ممکن است نیاز به جراحی لیزری برای برداشتن آندومتر (لایه پوشاننده رحم) داشته باشید و یا اینکه با استفاده از عمل جراحی هیسترکتومی، تمام رحم شما برداشته شود. ازآنجاییکه این روش غیرقابلبرگشت است، فقط به خانمهایی توصیه میشود از این روش استفاده نمایند که در آینده نمیخواهند بچهدار شوند. برداشتن آندومتر با استفاده از لیزر، روش سادهای است؛ اما این احتمال نیز وجود دارد درصورتیکه مقدار کمی از بافت آندومتر باقی بماند، در آینده دوباره این مشکل عود نماید. عمل جراحی هیسترکتومی یک عمل جراحی نسبتاً سنگین است؛ اما باعث میگردد که دیگر منوراژی عود نکند.