تصمیم‌های-مهم-پس-از-بارداری-کاور

تصمیم‌های مهم پس از بارداری برای داشتن یک زایمان سالم و طبیعی

تصمیم‌های مهم پس از بارداری

پس از این‌که از باردار بودن خود مطلع می‌شوید، تصمیم‌هایی می‌گیرید که بر تمام دوره‌ی بارداری و زایمان و حتی بعدازآن تأثیر می‌گذارد. می‌توانید درزمینه‌های مختلف تصمیم بگیرید، مانند چگونگی کسب اطلاعات درزمینه‌ی بارداری و زایمان، مشورت با پزشک و غیره. مشارکت فعال شما موجب احساس رضایت و خشنودی در سال‌های بعد خواهد شد؛ زیرا درمی‌یابید که دیگران برای خواسته‌های شما ارزش قائل شده‌اند.

آنچه در این مقاله می‌خوانید:

تصمیم‌گیری آگاهانه درباره‌ی مراقبت از خود
انتخاب محل زایمان
مراقبان مختلف در دوره‌ی بارداری
روش‌هایی که مراقبان به کار می‌برند
بازگشت به کار
روش‌هایی برای داشتن زایمان سالم و طبیعی
نکات کلیدی

زن باردار در زمان حاملگی

تصمیم‌گیری آگاهانه درباره‌ی مراقبت از خود

برای تصمیم‌گیری آگاهانه درباره‌ی مراقبت جسمی یا درمان‌های دارویی، علاوه بر دوستان نزدیک و خانواده می‌توانید با پزشک خود یا دیگر پزشکان مشورت کنید. اگر پس از آگاه شدن درباره‌ی روش یا درمانی خاص، آن را انتخاب کنید انتخاب شما آگاهانه است. تصمیم‌گیری مشارکتی نوع دیگری از تصمیم‌گیری است که در آن، شما و مراقب در مورد محاسن و معایب درمان و همچنین درمان‌های جایگزین گفت‌وگو می‌کنید و سؤال‌ها، نگرانی‌ها و اولویت‌های خود را بیان می‌کنید.

در این مقاله، درباره‌ی بسیاری از تصمیم‌های مهمی که باید در دوران بارداری، زایمان و پس از زایمان بگیرید بحث شده است. برخی تصمیم‌ها را باید در شروع بارداری بگیرید مانند: انتخاب مراقب؛ اما برخی دیگر را می‌توانید تا ماه‌های آخر به تعویق بیندازید. هیچ‌گونه توافقی بین پزشکان متخصص و مردم عادی درباره‌ی بهترین و سالم‌ترین روش مراقبت‌های بارداری و نوع زایمان (به‌ویژه در زنانی که بارداری سالم و طبیعی دارند) وجود ندارد. روش‌های زیادی برای مراقبت وجود دارد؛ اما همه‌ی آن‌ها در دسترس شما نیست. مطالعه‌ی این مقاله به شما کمک می‌کند که روش‌های مختلف را بررسی کنید و روشی را که با نیازها، اعتقادات و اولویت‌های شما متناسب است انتخاب کنید.

انتخاب محل زایمان

بهترین محل زایمان محلی است که در آنجا احساس امنیت و راحتی کنید. محل زایمان باید طوری باشد که نه‌تنها در زمان زایمان بلکه قبل و بعدازآن نیز بتواند نیازهای شما را برطرف کند. ممکن است محل زایمان، بیمارستان، زایشگاه یا حتی منزل باشد. در صورت امکان محل زایمان را قبل از انتخاب مراقب تعیین کنید. در این صورت می‌توانید مراقبی انتخاب کنید که هنگام زایمان به شما کمک کند.

اغلب زنان در بیمارستان زایمان می‌کنند؛ اما بیمارستان‌ها ازنظر ارائه‌ی خدمات، نحوه‌ی برخورد کارکنان با بیمار و نوع مراقبت باهم بسیار متفاوت‌اند. آگاهی از روش‌ها و خدمات بیمارستان‌ها به شما کمک زیادی می‌کند. انتخاب بیمارستان به بیمه‌ی شما نیز بستگی دارد. اگر بیمه هستید و حق انتخاب بیشتری دارید سعی کنید در مورد بیمارستان‌های مختلف، اطلاعات لازم را کسب کنید و بیمارستانی را که متناسب با نیازهای شماست انتخاب کنید. اگر بارداری پرخطری دارید یا حدس می‌زنید زایمان شما سخت یا طولانی باشد بیمارستان مجهزی را انتخاب کنید.

هنگام انتخاب بیمارستان، از سایر بیماران درباره‌ی نوع برخورد و مراقبت کارکنان بیمارستان پرس‌وجو کنید. برخی بیمارستان‌ها به علت کمبود پرستار مجبور به استفاده از پرستارانی هستند که در بخش‌های مختلف کار می‌کنند (نیروی شناور). بسیاری از این پرستاران درزمینه‌ی زایمان تجربه‌ی کافی ندارند. برخی دیگر از بیمارستان‌ها از کارآموزان یا بهیاران استفاده می‌کنند که آموزش‌های لازم را ندیده‌اند.

هنگام انتخاب بیمارستان در مورد صلاحیت و تجربه‌ی گروه بیهوشی نیز تحقیق کنید. اگر می‌ترسید یا مشکلات جسمی دارید که بی‌هوشی را برای شما مشکل‌ساز می‌کند با مسئول بیهوشی ملاقات کنید و در مورد بیهوشی، اطلاعات کسب کنید.

هنگام انتخاب بیمارستان به نکات زیر توجه کنید:

– تعداد پرستاران هنگام زایمان و بعد از زایمان
– در دسترس بودن خدمات بیهوشی به‌صورت دائم
– امکان حضور همراه بیمار هنگام زایمان
– مراقبت از بیمار پس از زایمان طبیعی یا سزارین
– مراقبت از کودک پس از زایمان، شامل معاینه‌ی کودک یا محل نگهداری او
– ارائه‌ی خدمات و راهنمایی‌های پس از زایمان به بیماران

مراقبان مختلف در دوره‌ی بارداری

هنگام بارداری، زایمان و پس از زایمان، مراقبان مختلفی وجود دارند. برخی از آن‌ها به‌صورت حرفه‌ای آموزش‌دیده‌اند. درصورتی‌که برخی دیگر دانش این کار را از طریق تجربه کسب کرده‌اند. هنگام انتخاب مراقب شرایط خود را در نظر بگیرید. اگر بارداری طبیعی و بدون مشکلی داشته باشید به‌راحتی می‌توانید هر نوع مراقبی را که مایل هستید انتخاب کنید. اگر بارداری حساس و پرخطری دارید یا احتمال بروز مشکلی وجود دارد، بهترین کار این است که یک متخصص زنان و زایمان به‌عنوان مراقب یا مشاور و در کنار آن یک پزشک خانواده یا ماما را انتخاب کنید. در انتخاب هر نوع مراقبی، تحصیلات آموزش و تجربه‌ی او را در نظر بگیرید.

متخصصان زنان و زایمان

متخصصان زنان و زایمان از دانشکده‌ی پزشکی فارغ‌التحصیل شده‌اند. آن‌ها پس از به پایان رساندن دوره‌ی پزشکی عمومی، 3 سال یا بیشتر درزمینه‌ی زنان و زایمان آموزش‌دیده‌اند. بخش زنان شامل جراحی‌ها و درمان بیماری‌های زنان و بخش زایمان شامل بارداری زایمان و دوره‌ی پس از زایمان است. این پزشکان به‌صورت معمول با پزشکان دیگر یا ماماها همکاری می‌کنند و بیماران ارجاعی آن‌ها را می‌پذیرند.

متخصصان زنان و زایمان از دانشکده‌ی پزشکی فارغ‌التحصیل شده‌اند

پزشکان خانواده

این پزشکان علاوه بر دوره‌ی پزشکی عمومی، درزمینهٔ ی طب خانواده، شامل مراقبت‌های زایمان و مراقبت از کودک آموزش‌دیده‌اند. این آموزش‌ها بیشتر بر نیازهای کلی خانواده تأکید دارد که زنان باردار به آن‌ها نیاز دارند.

ماماها

ماماها در دسترس ترین مراقبان در همه‌ی کشورها هستند. این گروه در مقایسه با متخصصان زنان و زایمان برای ملاقات و مراقبت از بیماران وقت بیشتری صرف می‌کنند. این افراد درزمینهٔ ی مامایی، مدرک کارشناسی دارند و در صورت بروز مشکل، بیمار را به متخصص زنان و زایمان ارجاع می‌دهند.

روش‌هایی که مراقبان به کار می‌برند

تحصیلات، آموزش و تجربه‌های شخصی مراقب بر نگرش او نسبت به بارداری و زایمان تأثیر می‌گذارد. دو نوع الگوی کلی برای مراقبت وجود دارد. در الگوی مامایی از درمان‌های دارویی خیلی کم استفاده می‌شود. در این روش، مراقب معتقد است که بارداری و زایمان دوره‌هایی طبیعی هستند و اگر در بارداری مشکلی به وجود آید تلاش می‌کند با حداقل استفاده از دارو مشکل را رفع کند. در الگوی پزشکی، بارداری و زایمان دوره‌هایی پیش‌بینی‌ناپذیر، نامطمئن و پرخطر هستند و در صورت بروز مشکل، درمان دارویی برای مادر و فرزند ضروری است. برخلاف نام این الگوها، برخی پزشکان الگوی مامایی را دنبال می‌کنند و برخی ماماها تمایل دارند از الگوی پزشکی استفاده کنند. مراقبانی که از الگوی مامایی استفاده می‌کنند بارداری و زایمان را پدیده‌های طبیعی می‌دانند و فقط در صورت بروز مشکل از درمان دارویی استفاده می‌کنند و مراقبانی که الگوی پزشکی را دنبال می‌کنند حتی در صورت مراقبت از بیمارانی که بارداری سالم و زایمان کم‌خطر دارند تا حد زیادی بر فناوری درمان دارویی و جراحی تکیه می‌کنند. ممکن است برخی زوج‌ها درصورتی‌که مراقبی با الگوی پزشکی انتخاب کنند احساس امنیت خاطر بیشتری داشته باشند؛ اما پژوهش‌ها نشان می‌دهند استفاده از فناوری و درمان‌های دارویی همیشه برای مادر و نوزاد مطمئن نیست. درواقع، این روش درمانی گاهی باعث به وجود آمدن عوارض جانبی و مشکلات بیشتر می‌شود.

هنگام انتخاب مراقب، کسی را انتخاب کنید که توانایی و صلاحیت لازم را داشته باشد و متناسب با نیاز شما از روش مناسب استفاده کند.

بازگشت به کار

معمولاً خانواده‌ها قبل از تولد کودک، درباره‌ی بازگشت به کار تصمیم می‌گیرند. در برخی خانواده‌ها تنها یکی از والدین به کار برمی‌گردد؛ اما در برخی دیگر به علت نیاز مالی، زن و شوهر هر دو به کار بازمی‌گردند.

معمولاً خانواده‌ها قبل از تولد کودک، درباره‌ی بازگشت به کار تصمیم می‌گیرند هنگام تصمیم‌گیری در مورد بازگشت به کار، در نظر گرفتن نکات زیر مفید خواهد بود:

– آیا می‌توان بازگشت به کار را به تأخیر انداخت؟
– آیا زن و شوهر می‌توانند به‌صورت پاره‌وقت کار کنند؟
– مزایای بازگشت به کار چه خواهد بود؟
– آیا درآمد شما به‌اندازه‌ای هست که ارزش بازگشت به کار را داشته باشد؟
– آیا می‌توان با پایین آوردن هزینه‌ها، درآمد ازدست‌رفته را جبران کرد؟

پس از گرفتن بهترین تصمیم درباره‌ی بازگشت به کار، در هیچ شرایطی حمایت از همسر خود را فراموش نکنید. درهرصورت، زندگی جدید شما باوجود کودک، پر از چالش‌های جدید است.

روش‌هایی برای داشتن زایمان سالم و طبیعی

– در طول بارداری از خود مراقبت کنید تا زایمان طبیعی و سالمی داشته باشید. ورزش‌های سبک انجام دهید و مواد غذایی سالم و خوب بخورید و به‌طور مرتب در جلسات مراقبت شرکت کنید تا در صورت بروز مشکل، به‌موقع برای درمان اقدام کنید.

– بیمارستانی را برای زایمان انتخاب کنید که کمتر از دارو یا عمل سزارین استفاده می‌کند.

– مراقبی انتخاب کنید که کمتر از دارو برای مشکلات بارداری استفاده می‌کند. اگر بارداری سالم و کم‌خطری دارید بهتر است در دوران بارداری خود از یک ماما کمک بگیرید. در صورت بروز مشکل حاد، ماما شما را به متخصص زنان و زایمان ارجاع می‌دهد.4

– مطالعه کنید و از منابع مختلف درباره‌ی بارداری و زایمان اطلاعات کسب کنید.

– از زایمان پیش از موعد به دلایل غیرپزشکی خودداری کنید.

– از درمان‌های دارویی فقط در صورت لزوم استفاده کنید. برای مثال از سِرُم و سونوگرافی‌های مکرر استفاده نکنید.

– هنگام زایمان در وضعیتی قرار بگیرید که باعث تسریع زایمان می‌شود؛ اما اگر زایمان ناگهانی است باید در وضعیتی قرار بگیرید که باعث کند شدن زایمان می‌شود.

نکات کلیدی

برای گرفتن تصمیم درست با متخصص خود و دیگر پزشکان و متخصصان مشورت کنید.
– در طول بارداری می‌توانید تصمیم‌هایی بگیرید که احتمال داشتن بارداری و زایمان سالم و راحت را افزایش دهد. می‌توانید در مورد محل زایمان، نوع مراقب در دوره‌ی بارداری و پس از زایمان و حتی نوع زایمان خود تصمیم بگیرید.

(این نوشته در تاریخ ۲۹ مرداد ۱۴۰۲ بروزرسانی شد.)



***

  •  

***

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *